A fost lansat Android 11: noi caracteristici, telefoane care vor primi update-ul și altele

Google a lansat o nouă versiune a sistemului său de operare. Android 11 are o versiune oficială, care a început să fie distribuită deja pe telefoanele Google Pixel. Vor urma și altele, inclusiv OnePlus, Xiaomi sau Huawei.

Android 11 poate părea foarte asemănător cu Android 10, însă am scris acest ghid pentru a-ți arăta diferențele semnificative și îmbunătățirile funcționale. Nu este, însă, o listă exhaustivă, update-ul fiecărui telefon aducând și schimbări specifice.

Prioritizarea notificărilor

Dacă în Android 10 primeai notificările în mod dezordonat, Android 11 le așază în zona de notificări (sertarul accesat atunci când tragi de bara de stare) pe trei categorii:

  • Conversații
  • Alerte

Aici poți așeza în ordinea dorită de tine conversațiile și aplicațiile. Astfel, vei putea da o importanță mai mare mesajelor venite de la apropiați sau de la serviciu și să lași mai jos mesajele celor cu care nu conversezi de obicei. De asemenea, poți dezactiva notificările pentru anumite aplicații, trimițându-le în zona silențioasă. Astfel, ai mai mult control asupra notificărilor decât în Android 10.

Istoricul notificărilor

În Android 11 poți salva toate notificările care ți-au venit pe telefon în ultimele 24 de ore. Astfel, dacă ai dat din greșeală swipe la vreuna dintre ele, o poți găsi în istoric și poți afla ce ai ratat. Însă această opțiune nu este activată în mod prestabilit. Pentru a o activa, trebuie să mergi la Settings – Apps & notifications – Notifications – Notification history.

Cu această opțiune poți afla și ce aplicații îți mănâncă foarte multe resurse de sistem, urmărind frecvența notificărilor primite de la acestea.

Android 11 și bulele de chat

Pe Android 11, aplicațiile  de chat cu design similar se vor comporta precum Facebook Messenger. Cu un tap pe iconița care stă deasupra tuturor aplicațiilor deschise vei putea deschide fereastra de conversații iar apoi, tot cu un singur tap o vei închide. Pentru a renunța temporar la chat heads, le poți trage în jos, spre marginea ecranului, peste rotundul cu un X înăuntru.

Înregistrează ecranul

Acum nu mai ai nevoie de o aplicație dedicată de Screen Recorder. Android 11 are această opțiune în mod nativ, pe care o vei găsi în sertarul de scurtături ale setărilor. Din meniu poți alege dacă vor fi înregistrate atingerile pe ecran sau dacă vrei și sunet odată cu înregistrarea.

Controale media

Dacă dai play unei aplicații cu muzică sau filme, vei putea găsi controalele de bază în zona scurtăturilor pentru setări din sertar, nu în zona de notificări, precum la Android 10 . Mutarea s-a făcut pentru a rezerva acea zonă conversațiilor. În acest fel, vei avea la dispoziție și butoanele care nu sunt în player, spre exemplu cel de silent sau pentru conectarea la un dispozitiv cu bluetooth.

Controale pentru device-uri smart

Dacă ții apăsat lung butonul de pornire, vei putea observa că, pe lângă controalele pentru închidere și resetare, Android 11 îți oferă și controale pentru device-uri inteligente. Fie că vorbim de plăți prin Google Pay, fie că vorbim de un bec sau o priză smart, toate pot fi controlate de aici.

Android Auto în mod wireless

Pentru cei care au mașini noi, Android Auto este un sistem foarte util, însă de multe ori enervant datorită faptului că trebuie să îl conectezi prin fir. Pe Android 11, Android Auto se poate conecta wireless, prin Wi-Fi sau Bluetooth, dacă mașina suportă acest lucru.

Acestea sunt doar câteva dintre noile caracteristici ale sistemului de operare Android 11. Dacă ți s-au părut interesante, dă un share acestui articol, pentru ca și prietenii tăi să afle despre ele.

Unde găsești fișierele descărcate de pe Telegram
Unde găsești fișierele descărcate de pe Telegram

Telegram este una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din lume, fiind apreciată pentru viteza și funcțiile sale avansate, dar și pentru securitatea comunicării. Indiferent dacă folosești aplicația pentru a partaja imagini haioase cu prietenii, documente importante…

Ce este crossposting-ul pe Instagram și cum îl folosești?
Ce este crossposting-ul pe Instagram și cum îl folosești?

Dacă ești activ pe rețelele sociale, probabil ai auzit de crossposting, un instrument foarte util atunci când vrei să publici același conținut pe mai multe platforme. Crossposting-ul este procesul de a distribui aceeași postare, fotografie, video sau reel atât pe Instagram, c…

Cum folosești filtre și fundaluri la apelurile video pe WhatsApp
Cum folosești filtre și fundaluri la apelurile video pe WhatsApp

WhatsApp continuă să inoveze, iar acum poți adăuga filtre și fundaluri personalizate în timpul apelurilor video, aducând o notă unică fiecărei conversații. Iată cum poți să personalizezi apelurile video pentru a te simți mai confortabil și pentru a te exprima într-un mod crea…

Cum lași comentarii publice la Instagram stories
Cum lași comentarii publice la Instagram stories

Instagram continuă să inoveze și să ofere noi funcții pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor săi. O noutate recentă este opțiunea de a lăsa comentarii publice la poveștile de pe platformă, oferindu-ți o modalitate diferită de a interacționa cu prietenii. Ce sunt coment…

Cum să adaugi muzică profilului de Instagram
Cum să adaugi muzică profilului de Instagram

Instagram a lansat o nouă funcție care îți permite să adaugi o piesă preferată direct în profilul tău! Dacă ți-e dor de zilele MySpace și HI5, în care muzica era o parte integrantă a profilului, acum poți readuce puțin din acel vibe și pe Instagram. Vrei să știi cum să faci a…