Unde plasezi routerul pentru un semnal Wi-Fi excelent

În fiecare casă există locuri în care semnalul Wi-Fi este mai bun sau mai slab. Dacă ai cumpărat un abonament de internet bun, la viteză mare, nu înseamnă că vei avea peste tot același semnal și aceeași viteză.

Însă vitezele trecute în contractul cu furnizorul de internet sunt vitezele maxime care pot fi atinse doar în condiții ideale și cu echipament scump. Însă poți pune în aplicare câteva sfaturi pentru a îmbunătăți viteza de internet prin Wi-Fi.

Cumpără echipament bun

Nu toate routerele au aceleași specificații sau performanțe. Pentru un apartament de 60-70 metri pătrați, un singur router Wi-Fi este suficient, însă pentru o casă, mai ales una cu mai multe etaje, va fi necesar să instalezi mai multe repeatere sau acces point-uri.

De asemenea, înlocuiește routerul vechi cu unul nou, care suportă standardul 802.11ac și dual-band. În acest fel vei avea parte nu doar de viteză sporită, dar și de securitate pe măsură.

Unde plasezi routerul

Locul ideal al unui router Wi-Fi este în mijlocul casei, de unde poate acoperi majoritatea camerelor și de unde să emită semnal în mod egal. Instalarea sa presupune să tragi cablul (CAT5 sau fibră optică) până în locul în care dorești să îl plasezi. Ai grijă să ai aproape de el o priză.

Routerul emite semnal de sus în jos, așadar trebuie să îl așezi pe un dulap sau pe perete, pentru ca acoperirea să fie maximă. Nu așeza alte electronice lângă router, deoarece interferențele pot bruia semnalul acestuia. Cuptorul cu microunde, în special, emite radiații în frecvența 2,4 GHz, aceeași ca și a majorității routerelor.  Dacă routerul are antene pentru Wi-Fi, așează-le una vertical și cealaltă orizontal, pentru ca semnalul să fie emis în toate unghiurile.

Cartează semnalul Wi-Fi

Ai la dispoziție aplicații Android pentru cartarea semnalului Wi-Fi. Sistemul se numește „heatmap” – o hartă a acoperirii și a intensității semnalului pe care îl primești de la router. Trebuie să activezi Wi-Fi pe telefonul cu Android, să pornești aplicația și să mergi prin casă. În câteva minute vei avea o hartă completă a semnalului din fiecare colț al casei.

Iată două aplicații foarte bune pentru heatmap. Folosește-le pentru a afla în ce părți ale casei semnalul Wi-Fi nu este puternic.

  1. Wi-Fi Heatmap

    Wi-Fi Heatmap

    Wi-Fi Heatmap te ajută să cartezi semnalul Wi-Fi atât la interior, cât și la exterior. Vei obține o hartă precisă a acoperirii wireless, precum și zonele în care sunt probleme cu semnalul, dar și cu viteza de internet. Acolo unde sunt interferențe cu alte routere, vei primi notificări.

  2. WiFi Solver FDTD

    WiFi Solver FDTD

    Cu WiFi Solver FDTD poți carta semnalul rețelei Wi-Fi pe planul exact al casei tale. Încarcă planul casei în format PNG cu spațiul liber colorat negru, indică locul routerului iar apoi plimbă-te prin casă pentru a ști exact unde semnalul este puternic și unde este slab. Aplicația va desena harta semnalului direct pe planul casei tale.

Cum adaugi un buton de contact pe Instagram
Cum adaugi un buton de contact pe Instagram

Instagram îți oferă o nouă funcție prin care simplifici modul în care urmăritorii și potențialii clienți iau legătura cu tine prin social media. Aceasta este butonul dedicat pentru contact. Se prezintă sub formă de call to action, precum „call”, „email”…

Cele mai bune aplicații de nutriție pentru Android
Cele mai bune aplicații de nutriție pentru Android

Menținerea unui stil de viață sănătos poate fi o provocare, mai ales dacă ai un program agitat și a tentații culinare la fiecare colț. Din fericire, tehnologia vine în ajutorul nostru prin oferirea unei game largi de aplicații de nutriție pentru Android, concepute pentru a ne…

Cum să trimiți un mesaj către mai multe contacte pe WhatsApp
Cum să trimiți un mesaj către mai multe contacte pe WhatsApp

WhatsApp este, fără îndoială, cea mai populară aplicație de mesagerie instant din lume. Utilizatorii se bazează pe ea pentru a rămâne în legătură cu prietenii și familia. Cu creșterea continuă a popularității WhatsApp, platforma deținută de Facebook este folosită pe scară lar…

Cum descarci audio de pe Instagram
Cum descarci audio de pe Instagram

Instagram este o sursă nesfârșită de inspirație și conținut creativ, inclusiv clipuri audio pe care ai putea dori să le folosești în propriile tale proiecte video. Chiar dacă Instagram nu oferă o opțiune directă pentru descărcarea audio-urilor din Reels, există câteva metode …

Cele mai bune aplicații Android pentru crearea beat-urilor
Cele mai bune aplicații Android pentru crearea beat-urilor

Ai o idee muzicală și vrei să o exploatezi? Aplicațiile de creare a beat-urilor pentru Android au devenit extrem de populare și îți oferă posibilitatea de a-ți exprima creativitatea oriunde te-ai afla, fie că ești muzician amator sau experimentat. În acest articol îți prezent…