Cum să verifici dacă ai un stalker pe Instagram

Instagram este o modalitate excelentă de a te conecta cu alții și de a împărtăși momente importante din viața ta. Nu este tocmai prietenos cu confidențialitatea, dar acesta este un lucru cu care am ajuns să ne împăcăm, pentru bine sau pentru rău.

Însă stalkerii sunt o problemă diferită iar de la acest comportament până la hărțuire nu este decât un pas. Cum poți să-ți dai seama dacă cineva te urmărește insistent pe Instagram? Care sunt unele semne de avertizare la care să fii atent și ce măsuri poți lua pentru a te proteja?

Cum să știi dacă cineva te spionează pe Instagram

Ai vreun motiv să crezi că ești cyberstalked prin Instagram? Dacă răspunsul este „da”, probabil te întrebi cum poți să afli dacă cineva te spionează. Iată la ce ar trebui să fii atent.

Revizuiește-ți setările de confidențialitate

Dacă bănuiești că cineva te urmărește pe Instagram, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să-ți revizuiești setările de confidențialitate. Atinge cele trei bare din colțul din stânga jos și navighează la Settings > Who can see your content. Aici poți verifica dacă contul tău este setat pe „privat” sau nu.

Dacă nu este, setează-ți contul de Instagram pe privat astfel încât să poți aproba toate cererile de urmărire noi. Asta înseamnă că doar persoanele pe care le-ai aprobat pot vedea postările, like-urile și poveștile tale. Atunci când contul tău este public, oricine îl poate vedea, poate lăsa comentarii, poate aprecia conținutul tău și așa mai departe.

Verifică cine îți vede story-urile de pe Instagram

Postezi multe story-uri pe Instagram? Dacă da, asta te-ar putea ajuta să determini dacă ești urmărit. Există o modalitate ușoară de a verifica ce conturi pot vedea poveștile tale pe Instagram: tot ce trebuie să faci este să dai swipe up în story și vei vedea numele de utilizator ale persoanelor care le-au vizualizat.

Dacă cineva pe care nu-l cunoști prea bine, sau deloc, vizualizează toate poveștile pe care le postezi, ar putea fi un semn că are un interes în activitatea ta de pe Instagram dintr-un motiv nefast.

Verifică lista de urmăritori

Poate părea evident, dar dacă bănuiești că ceva nu este în regulă, ar fi o idee bună să treci prin lista ta de followeri. Chiar dacă profilul tău este setat pe privat, există întotdeauna posibilitatea să fi aprobat o cerere de urmărire de la cineva pe care nu-l cunoști.

De fapt, dacă cineva te urmărește, s-ar putea să fi creat un cont fals pe Instagram în acest scop. În special, ar trebui să fii atent la numele de utilizator vagi și inofensivi la sunet pe care nu le recunoști.

Uită-te la alte interacțiuni pe profil

Un urmăritor îți apreciază toate postările, inclusiv cele vechi, și interacționează cu poveștile tale tot timpul? Primești mai multe mesaje directe decât de obicei, iar unele dintre ele conțin linkuri? Dacă profilul tău este setat pe privat, primești constant cereri de urmărire? Vin ele de la același cont?

Toate acestea sunt lucruri la care merită să fii atent. Dacă cineva te urmărește, există o mare probabilitate că nu se poate abține și manifestă un nivel ridicat de interes față de profilul tău.

Ia notă de orice activitate suspectă

Dacă crezi că ești urmărit pe Instagram, ar trebui să iei, de asemenea, notă de orice activitate suspectă în legătură cu contul tău. A încercat cineva să-ți acceseze contul? Dacă da, Instagram te va fi notificat despre asta, așa că treci prin emailurile tale (verifică și dosarul de spam).

Dacă cineva apropiat ție, sau care a fost apropiat, te urmărește, s-ar putea să fi încercat să ghicească parola ta.

Ai un stalker pe Instagram? Iată ce să faci

Dacă un cont bifează toate verificările de mai sus și continuă să afișeze un comportament suspect, și dacă ești sigur că este un stalker, ai mai multe opțiuni. Cu toate acestea, ceea ce faci în continuare depinde de cine este cyberstalkerul. Dacă este o persoană aleatorie online pe care nu ai întâlnit-o niciodată, atunci problema probabil nu va fi atât de dificil de rezolvat. Dar dacă este cineva pe care îl cunoști (de exemplu, un fost partener), problema devine mai complexă.

Oricum, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să raportezi utilizatorul la Instagram. Pentru a face asta, mergi la profilul său și atinge cele trei puncte mici de lângă numele său de utilizator. Indiferent dacă Instagram ia măsuri sau nu, nu există niciun rău în a-l raporta. Ar trebui, de asemenea, să blochezi sau să restricționezi utilizatorul pe Instagram și să-ți setezi profilul pe privat, dacă nu ai făcut-o deja.

Dacă ai vreun motiv să crezi că presupusul cyberstalker este cineva pe care îl cunoști, sau cineva care te-ar putea hărțui în viața reală, trebuie să documentezi urmărirea. Descarcă o aplicație de screenshot și salvează comentarii inadecvate și mesaje. Înregistrează videoclipuri dacă este necesar și fă tot posibilul să documentezi dovezile. De asemenea, ar trebui să iei în considerare serios să raportezi această persoană autorităților.

Pentru a avea succes cu autoritățile, faptele stalkerului trebuie să însumeze trei calități: să nu aibă un caracter legitim, să fie realizate în mod repetat și să inducă o stare de temere. Ia legătura cu un avocat care să te ajute dacă te temi pentru siguranța ta și nu te descurci cu plângerea la poliție. În cazul în care consideri că te afli în pericol imediat iar persoana trece la hărțuire, mai ales fizică, sună la 112.

Cyberstalkingul nu ar trebui tratat ușor, mai ales dacă ai fost într-o relație abuzivă, sau te afli în circumstanțe similar vulnerabile.

Instagram în sine este o aplicație invazivă în ceea ce privește colectarea datelor, dar există o mare diferență între a renunța la o parte din confidențialitate pentru a te bucura de un serviciu și a fi spionat fără consimțământul tău. Ține minte asta data viitoare când te loghezi.

  1. Instagram

    Instagram

    Instagram este o platformă social media unde poți împărtăși momente din viața ta și inspirație creativă. Aici poți posta fotografii, videoclipuri și povești, descoperi tendințe noi și conecta cu comunități. Este locul perfect pentru a-ți exprima stilul și a urmări trendurile.

Cum elimini sugestiile de căutare pe Instagram
Cum elimini sugestiile de căutare pe Instagram

Instagram este o platformă populară pentru partajarea fotografiilor, videoclipurilor și pentru conectarea cu prietenii. Pe măsură ce folosești Instagram, aplicația colectează date despre preferințele tale și creează sugestii de căutare bazate pe căutările și interacțiunile ta…

Cum să verifici dacă ai un stalker pe Instagram
Cum să verifici dacă ai un stalker pe Instagram

Instagram este o modalitate excelentă de a te conecta cu alții și de a împărtăși momente importante din viața ta. Nu este tocmai prietenos cu confidențialitatea, dar acesta este un lucru cu care am ajuns să ne împăcăm, pentru bine sau pentru rău. Însă stalkerii sunt o problem…

Cum adaugi un buton de contact pe Instagram
Cum adaugi un buton de contact pe Instagram

Instagram îți oferă o nouă funcție prin care simplifici modul în care urmăritorii și potențialii clienți iau legătura cu tine prin social media. Aceasta este butonul dedicat pentru contact. Se prezintă sub formă de call to action, precum „call”, „email”…