Cum recunoști un cont fals de Instagram

Instagram a atins două miliarde de utilizatori unici. Era inevitabil ca, între atâția utilizatori, să existe destule conturi false, deși administratorii fac tot posibilul pentru detectarea și eliminarea acestora.

În cele ce urmează, îți vom spune care sunt metodele prin care poți să detectezi un cont fals pe Instagram. Este atât un exercițiu de securizare a datelor cu caracter personal, cât și de protejare a comunităților din care faci parte.

Care este scopul unui cont fals pe Instagram

Conturile false sunt acele conturi de Instagram care depășesc scopurile definite în termenii și condițiile utilizării platformei. Acestea pot fi adunarea de urmăritori, automatizarea unor acțiuni sau furtul de date cu caracter personal.

În primul caz, conturile care adună destul de mulți followeri pot fi vândute. Mulți dintre cei care vor să sară de creșterea organică a contului apelează la metoda de a prelua o comunitate gata formată, cu mii de urmăritori.

Automatizarea unui cont de Instagram cu boți se folosește atunci când de pe acel cont un bot dă like-uri și follow altor persoane. În acest fel, destul de mulți influenceri pot obține contracte de publicitate favorabile, bazate pe reacții false.

Cel mai grav caz este cel al conturilor fake care fură datele cu caracter personal. De obicei, aceste conturi sunt folosite pentru a vedea profilurile private de Instagram. De asemenea, acestea fac scraping sau culeg datele din bio (nume real, e-mail, site etc.) și le introduc în baze de date folosite pentru spam sau pentru atacuri cibernetice.

Este bine să înveți să recunoști aceste conturi false pentru a te proteja. De asemenea, din când în când este bine să verifici securitatea contului de Instagram cu instrumentele puse la dispoziție de platformă.

Câteva semne că ai de-a face cu un cont fals pe Instagram

De obicei, un cont fals de Instagram nu are poză de profil. Dacă are poze în listă, acestea sunt generice, de multe ori luate de pe site-uri cu fotografii stock sau prezintă mai multe persoane. În cele mai multe cazuri, vorbim despre ghost followers.

Un cont fals folosit pentru automatizare nu are urmăritori, însă urmărește foarte multe alte conturi. Activitatea sa (postări, stories, reels) este zero sau minimum. Nu are nimic de prezentat, fiind vizibil diferit de un cont care este privat, dar real. Conturile crescute în mod artificial pentru a fi vândute au, de obicei, un număr mare de urmăritori însă engagement-ul (like-urile la postări și comentariile) este foarte mic.

Unele conturi fake fură identitatea cuiva cunoscut (nume și poze) sau chiar fac preluări ostile acolo unde este posibil. Este bine să raportezi astfel de conturi și să îți protejezi prietenii de acestea.

Conturile fake automatizate lasă, de obicei, comentarii generice, care te vor atrage pe profilul lor. Unele dintre acestea fac promoții false cu prețuri foarte bune, lăsând link-uri către site-uri care conțin malware. Dacă ai instalat o aplicație anti-malware, aceasta te va avertiza că link-ul este periculos.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să-l trimiți și prietenilor tăi!

  1. Instagram

    Instagram

    Instagram este o rețea socială accesibilă pe toate platformele. Din aplicația pentru Android poți încărca poze sau clipuri video pe care le editezi cu filtrele și instrumentele puse la dispoziție și apoi le distribui către prieteni sau către public.

Cum găsești și îți organizezi clipurile favorite pe TikTok
Cum găsești și îți organizezi clipurile favorite pe TikTok

TikTok este o aplicație social media care îți permite să distribui videoclipuri scurte către prieteni sau către publicul larg. Este foarte distractiv de utilizat și există o mulțime de videoclipuri grozave. Dar poate fi complicat să găsești și să organizezi videoclipurile tal…

Cum faci live streaming pe Instagram
Cum faci live streaming pe Instagram

Dacă vrei să îți crești audiența pe Instagram sau să interacționezi cu followerii, trebuie să folosești  funcția live streaming. Fie că ești la un concert, la o ieșire cu prietenii, în vacanță sau pur și simplu acasă, streamingul live este o modalitate excelentă de a ține urm…

Cum știi dacă cineva este online pe Instagram
Cum știi dacă cineva este online pe Instagram

Te-ai întrebat vreodată dacă persoana cu care vorbești pe Instagram este de fapt online? Sau, pur și simplu, îți dă cu seen sau face ghosting? Acest ghid îți va arăta cum să determini dacă cineva este online pe Instagram. Este bine să vezi cu cine ai de-a face, de la prieteni…

Cum îți descarci datele de pe TikTok
Cum îți descarci datele de pe TikTok

TikTok poate fi un instrument excelent pentru promovare sau fun, dar și o mare bătaie de cap atunci când vorbim de privacy. Ți-am făcut un tutorial cu tot ceea ce trebuie să știi despre confidențialitate și setările cele mai bune pentru a te proteja. Următorul pas este să des…