De ce telefonul cu Android devine tot mai lent și cum rezolvi acest lucru

Tehnologia evoluează, oamenii evoluează, telefoanele evoluează. Update-uri peste update-uri, aplicații sau softuri noi, sisteme de operare noi. Însă partea hardware nu ține pasul.

Dacă ai observat că telefonul începe să dea semne de oboseală, aplicațiile se încarcă mai greu iar sistemul de operare răspunde greu la comenzi, este timpul să iei măsuri. Iată principalele probleme care pot apărea și cum le poți rezolva.

Update-urile sistemului de operare Android nu sunt compatibile cu telefonul

Fiecare telefon cu Android vine cu o versiune a sistemului de operare perfectă pentru el. Însă, în timp, producătorul va lansa o mulțime de update-uri iar tu vei observa că viteza de răspuns a acestuia a încetinit.

În acest caz, trebuie să alegi între funcționalitate și viteză. Dacă vrei viteză, trebuie să renunți la noile update-uri și să revii la o versiune veche de Android. Din păcate, unele aplicații nu sunt compatibile cu versiuni mai vechi de Android, așa că este cazul să te gândești la un telefon nou.

Noile versiuni ale aplicațiilor nu sunt compatibile cu telefonul

Dezvoltatorii de aplicații de obicei țin pasul cu ultimele tendințe în materie de hardware. Asta înseamnă că aplicațiile sau update-urile noi vor consuma din ce în ce mai multe resurse (RAM, procesor, memorie de stocare) iar telefonul vechi nu va face față.

Dacă vrei să eviți acest lucru pentru un telefon mai vechi poți folosi versiuni mai vechi ale unei aplicații. Dacă nu sunt disponibile pe Google Play, le poți lua de pe AndroidListe.ro, unde, pentru fiecare aplicație, ai un istoric al update-urilor și poți alege ceva care să fie compatibil cu telefonul tău.

Din păcate, unele aplicații vechi nu mai sunt acceptate de către cei care le-au produs din cauza riscurilor de securitate, iar tu nu mai poți accesa serverele lor, mai ales în cazul soluțiilor tip cloud.

Din fericire, însă, destui dezvoltatori au lansat versiuni simplificate ale aplicațiilor, care sunt mai blânde cu resursele și care te vor ajuta să fii conectat fără să îngreuneze funcționarea telefonului. Printre acestea se numără:

  • Messenger Lite
  • Skype Lite
  • Opera Mini

Nu ai destul spațiu în memoria telefonului

Pentru a funcționa bine, telefonul cu Android trebuie să aibă liberă aproximativ 25% din memorie, spațiu care va fi folosit pentru a crea memorie virtuală. Aceasta completează memoria RAM, dar este accesată mai încet.

Dacă telefonul tău suportă card SD, atunci mută fișierele tale (clipuri, muzică, imagini) pe acesta și lasă liberă memoria telefonului. Dacă nu suportă SD card, este necesar să îți muți unele din chestiile personale în cloud sau pe PC pentru a permite memoriei telefonului să funcționeze la parametri optimi.

Prea multe aplicații rulează în background

Multe aplicații din telefonul cu Android tind să pornească singure și să ruleze în background, consumând resurse degeaba pentru a asigura conectivitatea cu serverele companiilor producătoare, însă nefăcând nimic util.

Pentru a rezolva problema, poți dezinstala sau închide serviciile inutile precum wallpapere live, aplicații pe care le-ai folosit de câteva ori și nu mai ai nevoie de ele. De asemenea, poți instala o aplicație care să curețe constant memoria, precum Greenify. Aceasta îți va spune care sunt aplicațiile care consumă cele mai multe resurse, precum și cele care sunt accesate cel mai puțin.

În final, dacă niciuna dintre aceste măsuri nu au dat rezultate, este cazul să apelezi la o resetare generală. Aceasta, denumită și revenire la setările din fabrică, va șterge toată memoria telefonului, lăsând doar sistemul de operare original. Așadar, înainte de a face acest lucru, asigură-te că ai salvat în cloud poze, videoclipuri, documente și agenda telefonului.

Care a fost telefonul pe care l-ai folosit cel mai mult? Răspunde-ne mai jos, într-un comentariu!

  1. Greenify

    Greenify

    Greenify este o aplicație destinată întreținerii telefonului cu Android. Acesta scanează memoria și poate închide aplicațiile care lucrează în fundal, pe cele care consumă prea multe resurse sau funcționează suspect. În așa fel vei mări viteza de funcționare a telefonului și vei prelungi durata de funcționare a bateriei.

Unde găsești fișierele descărcate de pe Telegram
Unde găsești fișierele descărcate de pe Telegram

Telegram este una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din lume, fiind apreciată pentru viteza și funcțiile sale avansate, dar și pentru securitatea comunicării. Indiferent dacă folosești aplicația pentru a partaja imagini haioase cu prietenii, documente importante…

Ce este crossposting-ul pe Instagram și cum îl folosești?
Ce este crossposting-ul pe Instagram și cum îl folosești?

Dacă ești activ pe rețelele sociale, probabil ai auzit de crossposting, un instrument foarte util atunci când vrei să publici același conținut pe mai multe platforme. Crossposting-ul este procesul de a distribui aceeași postare, fotografie, video sau reel atât pe Instagram, c…

Cum folosești filtre și fundaluri la apelurile video pe WhatsApp
Cum folosești filtre și fundaluri la apelurile video pe WhatsApp

WhatsApp continuă să inoveze, iar acum poți adăuga filtre și fundaluri personalizate în timpul apelurilor video, aducând o notă unică fiecărei conversații. Iată cum poți să personalizezi apelurile video pentru a te simți mai confortabil și pentru a te exprima într-un mod crea…

Cum lași comentarii publice la Instagram stories
Cum lași comentarii publice la Instagram stories

Instagram continuă să inoveze și să ofere noi funcții pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor săi. O noutate recentă este opțiunea de a lăsa comentarii publice la poveștile de pe platformă, oferindu-ți o modalitate diferită de a interacționa cu prietenii. Ce sunt coment…

Cum să adaugi muzică profilului de Instagram
Cum să adaugi muzică profilului de Instagram

Instagram a lansat o nouă funcție care îți permite să adaugi o piesă preferată direct în profilul tău! Dacă ți-e dor de zilele MySpace și HI5, în care muzica era o parte integrantă a profilului, acum poți readuce puțin din acel vibe și pe Instagram. Vrei să știi cum să faci a…