Cum deschizi diferite tipuri de fișiere pe Android
Ca să deschizi un fișier pe telefonul Android ai nevoie de aplicația necesară rulării acestuia, precum în cazul unui PC.
Deși Android este un sistem de operare cu o deschidere largă, nu întotdeauna poți deschide un fișier pe el. Acest lucru se datorează faptului că unele fișiere au nevoie de o aplicație specifică lor, care nu este inclusă în Android.
Motivele pentru care Android nu oferă suport fiecărui tip de fişier sunt multiple. Fie autorul aplicaţiei acelui tip de fişier nu a oferit Google dreptul de folosire a formatului, fie este un format de fişier mai neobişnuit, fie, pur şi simplu, sistemul de operare nu putea fi încărcat cu aplicaţii de suport pentru orice fişier, acest lucru încărcând memoria foarte tare şi cerând spaţiu de stocare imens.
Cum identific aplicaţia necesară pentru tipul de fişier
Identitatea aplicaţiei necesare pentru deschiderea unui fişier o aflăm din extensia acestuia. Aproape fiecare fişier are o extensie care urmează după ultimul punct din titlul acestuia. Spre exemplu, dacă avem un fișier cu titlul „preturi.2019.doc”, extensia acestui fișier este .doc. Identificarea extensiei înseamnă identificarea aplicației necesare pentru rularea fișierului.
Zip, rar și alte fișiere de tip arhivă
Pentru dezarhivarea fișierelor, ai la dispoziție aplicația gratuită ZArchiver. Aceasta nu are reclame, o interfață simplă și suport pentru foarte multe formate, cu ea poți cripta și pune parolă arhivelor pe care le creezi.
ZArchiver oferă suport pentru extensiile 7z, apk, a, ar, arj, bz2, bzip2, cab, deb, gz, gzip, jar, iso, lha, lzh, lzma, mtz, rpm, tar, tar.bz2, tbz, tbz2, tar.gz, tgz, tpz, taz, tar.lzma, tar.xz, tar.Z, xap, xar, xz, Z, zipx.
Mai poți încerca aplicațiile WinZip și RAR pentru Android, însă acestea au reclame.
Cu ce editezi fișierele text, tabel sau prezentare
Deși Google Drive oferă suport pentru vizualizarea fișierelor Office (.doc, .xls, .ppt, etc), dacă vrei să le editezi pe telefon ai nevoie de aplicațiile specializate pentru acestea:
- Google: Docs, Sheets, Slides.
- Microsoft: Word, Excel, PowerPoint.
- WPS Office: aplicație all in one pentru fișierele office (are suport limitat în versiunea free).
- SmartOffice: aplicație all in one gratuită, deși are câteva probleme.
Cu ce deschizi fișiere eBook
Pentru a deschide fișierele de tip ePub, PDF, MOBI, CHM, CBR, CBZ, UMD, FB2, TXT, formatele cele mai comune de eBook (carte electronică), ai câteva alternative la dispoziție:
- Moon+ Reader.
- FB Reader
- iReader
- Aldiko Book Reader Premium
Cu ce deschizi imaginile pe telefon
Deși telefoanele vin cu aplicația Google Photos preinstalată, aceasta nu poate face față unor sarcini mai complicate. Ai la dispoziție următoarele aplicații:
- RawDroid Pro: Costă 5 $ și suportă formate specifice ale camerelor foto sau altor device-uri care generează imagini: Sony, Hasselblad, Canon, Epson, Imacon, Mamiya, Leaf, Nikon, Olympus, Pentax, Panasonic, Fuji, Leica, Samsung, Sigma.
- Adobe Photoshop Expres: Editare foto (crop, rotate, flip, filtre, watermark, colaj).
- Adobe Lightroom – Photo Editor: Editarea fotografiilor la nivel profesional.
Cu ce deschizi fișierele video pe Android
Aplicația de referință în redarea fișierelor video este VLC, atât pe Android, cât și pe PC. Aceasta suportă aproape orice tip de fișier sau stream video și audio, poate reda subtitrări și poate corecta aspect ratio.
Alternativ, poți folosi MX Player și MoboPlayer. Ambele suportă subtitrările, dublajele, streamingul și o mulțime de formate video care nu sunt compatibile cu playerul video preinstalat al Android.
Aplicații pentru muzică
Aplicația preinstalată a Androidului nu are problemele cu formatele obișnuite de muzică: .mp3, .waw sau altele asemenea. Însă dacă vrei ca experiența ta să fie desăvârșită, caută muzica în format .flac, format în care compresia este minimă pentru un sunet excelent.
- Poweramp Music Player: suportă fișiere .flac, .ogg, .mp4 sau .ape. Versiunea gratis este trial, valabilă 15 zile, cea cu plată costă 17 lei.
- MortPlayer Music: aplicație gratuită, suportă formate neobișnuite însă redarea .flac și .wma depinde de capacitatea telefonului pe care este instalată.
Tu ce aplicații folosești cel mai adesea? Lasă un comentariu și spune-ne de ce îți plac acele aplicații!
Adobe Lightroom
Adobe Lightroom este una dintre cele mai populare aplicații de editare a fotografiilor. Funcțiile multiple, versatilitatea și setările care îți sunt puse la dispoziție sunt aceleași ca a unui program profesional de editare foto.