Cum detectezi și ștergi aplicațiile spyware din telefonul cu Android

Telefonul cu Android este parte din viața ta. Însă trebuie să ai grijă de el pentru a nu cădea pradă atacurilor cibernetice.

Acestea sunt din ce în ce mai numeroase, iar specialiștii în securitate cibernetică atrag atenția asupra valorii datelor cu caracter personal. Securitatea propriului telefon trebuie să devină o practică precum igiena, trebuie să ne formăm mici obiceiuri care să ne țină viața sănătoasă.

Ce este spyware și cum este recunoscut

Programele și aplicațiile spyware sunt softuri al căror scop este de a aduna informații despre utilizatorul device-urilor pe care este instalat și de a le trimite către o organizație care se ocupă cu valorificarea lor. De multe ori, spyware-ul este ascuns sub masca unei aplicații inocente, care însă îți va cere acordul pentru citirea memoriei telefonului, fără a avea neapărată nevoie de acest lucru pentru a funcționa corespunzător. Iată cum detectezi prezența unui spyware în telefon:

 • Telefonul se închide sau își dă restart de unul singur. Acest lucru înseamnă că rulează un cod care dă posibilitatea cuiva să îți comande telefonul de la distanță.
 • Bateria are o durată de viață mai redusă. Aplicațiile spyware rulează în background, nu au o interfață prin care să le poți opri și mănâncă baterie. De multe ori, telefonul se și încălzește foarte tare fără un motiv aparent, tot din această cauză.
 • Trafic mare de date atât în Wi-Fi, cât și pe date mobile. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că aplicația trimite o cantitate mare de date (inclusiv poze, video, date bancare, agenda telefonului sau mesajele WhatsApp) către propriul server.
 • Zgomote de fundal ciudate în timpul conversației, care se întâmplă doar în telefonul tău.
 • Primești notificări sau mesaje ciudate, care nu au sens. Dacă ai primit sunetul unei notificări dar vizual nu este nimic pe ecran, înseamnă că aplicația spyware a primit instrucțiuni noi.

Cum scapi de aplicațiile spyware

Este necesar să poți recunoaște aceste aplicații. De obicei nu le-ai instalat tu sau, imediat ce le pornești, îți fac telefonul să meargă mai greu. Aplică aceste reguli simple pentru a scăpa de ele:

 • Dezinstalează aplicațiile problemă.
 • Fă un update sistemului de operare. Dacă nu ești cu el la zi, în momentul în care îl actualizezi, va reseta toate autorizațiile aplicațiilor și, de obicei, va rezolva problema de vulnerabilitate.
 • Adu telefonul la setările din fabrică. Acesta va șterge memoria telefonului. Fă un back-up înainte, pentru a nu pierde și datele tale.

Cel mai important lucru este, însă, să folosești un antivirus. Multe din aplicațiile antivirus pentru Android sunt gratuite și sunt actualizate cu cele mai noi definiții și semnături ale codurilor malițioase. Iată cele mai bune dintre ele:

 1. Bitdefender Antivirus Free

  Bitdefender Antivirus Free

  Bitdefender Antivirus Free este soluția românească antivirus cea mai bună. Aplicațiile Bitdefender au fost apreciate și premiate în întreaga lume. Protejează-ți telefonul cu Android fără să pierzi viteză sau baterie.

 2. Mobile Security: Antivirus, Wi-Fi VPN & Antifurt

  Mobile Security: Antivirus, Wi-Fi VPN & Antifurt

  Mobile Security: Antivirus, Wi-Fi VPN & Antifurt este aplicația de securitate mobilă oferită de McAffee. Principalele opțiuni oferite, pe lângă cea de antivirus, sunt cele de antifurt, urmărire și găsire telefon cu Android, fotografierea persoanei care a găsit telefonul, ștergerea datelor de la distanță, backup și criptare totală.

 3. Kaspersky Internet Security

  Kaspersky Internet Security

  Kaspersky Internet Security este o aplicație de securitate mobilă. Îți va scana toate aplicațiile și fișierele și va găsi virușii care stau ascunși în telefon. De asemenea, va bloca apelurile nedorite, filtrează site-urile care conțin malware și te ajută să găsești telefonul în cazul în care l-ai pierdut.

 4. Norton Security & Antivirus

  Norton Security & Antivirus

  Norton Security & Antivirus este aplicația care protejează dispozitivele Android de aplicațiile care conțin malware sau spyware. În cazul pierderii sau furtului telefonului, va bloca dispozitivul folosind SMS-uri. De asemenea, îl poți seta să blocheze automat telefonul după 10 încercări nereușite de deblocare.

 5. Avast Antivirus – Mobile Security & Virus Cleaner

  Avast Antivirus – Mobile Security & Virus Cleaner

  Avast Antivirus – Mobile Security & Virus Cleaner îți oferă o suită de servicii excelentă. Pe lângă antivirusul pentru Android te ajută să ascunzi aplicațiile sau fișierele pe care nu vrei să le ții la vedere, curăță fișierele nedorite și poate face și un test de viteză pentru rețeaua Wi-Fi.

Cum ieși de pe un grup de WhatsApp fără să știe nimeni
Cum ieși de pe un grup de WhatsApp fără să știe nimeni

Deși grupurile de WhatsApp sunt locuri excelente pentru a conversa cu familia, cu prietenii sau cu colegii, situația se poate schimba rapid. Pot deveni locuri toxice, în care membrii pot fi abuzați sau discuțiile se pot îndrepta spre subiecte nu tocmai plăcute. Câteodată, chi…

Cum arhivezi conversațiile de pe WhatsApp pentru a le ascunde
Cum arhivezi conversațiile de pe WhatsApp pentru a le ascunde

WhatsApp a lansat o nouă opțiune la care a lucrat mai bine de doi ani:  arhivarea permanentă a mesajelor. Momentan această funcție nouă se găsește doar în WhatsApp Beta, aplicația de test. Noua funcție are rolul de a clasa și de a trece pe silent toate conversațiile pe care l…

Ce e de făcut când YouTube nu merge pe telefonul cu Android
Ce e de făcut când YouTube nu merge pe telefonul cu Android

YouTube este una dintre aplicațiile care au devenit sinonime cu conținutul video. Este o resursă zilnică de fun, muzică sau de chestii serioase, precum tutoriale sau podcast-uri. Însă există momente în care YouTube nu funcționează pe telefonul cu Android. Iată câteva metode p…