Cum detectezi și ștergi aplicațiile spyware din telefonul cu Android

Telefonul cu Android este parte din viața ta. Însă trebuie să ai grijă de el pentru a nu cădea pradă atacurilor cibernetice.

Acestea sunt din ce în ce mai numeroase, iar specialiștii în securitate cibernetică atrag atenția asupra valorii datelor cu caracter personal. Securitatea propriului telefon trebuie să devină o practică precum igiena, trebuie să ne formăm mici obiceiuri care să ne țină viața sănătoasă.

Ce este spyware și cum este recunoscut

Programele și aplicațiile spyware sunt softuri al căror scop este de a aduna informații despre utilizatorul device-urilor pe care este instalat și de a le trimite către o organizație care se ocupă cu valorificarea lor. De multe ori, spyware-ul este ascuns sub masca unei aplicații inocente, care însă îți va cere acordul pentru citirea memoriei telefonului, fără a avea neapărată nevoie de acest lucru pentru a funcționa corespunzător. Iată cum detectezi prezența unui spyware în telefon:

  • Telefonul se închide sau își dă restart de unul singur. Acest lucru înseamnă că rulează un cod care dă posibilitatea cuiva să îți comande telefonul de la distanță.
  • Bateria are o durată de viață mai redusă. Aplicațiile spyware rulează în background, nu au o interfață prin care să le poți opri și mănâncă baterie. De multe ori, telefonul se și încălzește foarte tare fără un motiv aparent, tot din această cauză.
  • Trafic mare de date atât în Wi-Fi, cât și pe date mobile. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că aplicația trimite o cantitate mare de date (inclusiv poze, video, date bancare, agenda telefonului sau mesajele WhatsApp) către propriul server.
  • Zgomote de fundal ciudate în timpul conversației, care se întâmplă doar în telefonul tău.
  • Primești notificări sau mesaje ciudate, care nu au sens. Dacă ai primit sunetul unei notificări dar vizual nu este nimic pe ecran, înseamnă că aplicația spyware a primit instrucțiuni noi.

Cum scapi de aplicațiile spyware

Este necesar să poți recunoaște aceste aplicații. De obicei nu le-ai instalat tu sau, imediat ce le pornești, îți fac telefonul să meargă mai greu. Aplică aceste reguli simple pentru a scăpa de ele:

  • Dezinstalează aplicațiile problemă.
  • Fă un update sistemului de operare. Dacă nu ești cu el la zi, în momentul în care îl actualizezi, va reseta toate autorizațiile aplicațiilor și, de obicei, va rezolva problema de vulnerabilitate.
  • Adu telefonul la setările din fabrică. Acesta va șterge memoria telefonului. Fă un back-up înainte, pentru a nu pierde și datele tale.

Cel mai important lucru este, însă, să folosești un antivirus. Multe din aplicațiile antivirus pentru Android sunt gratuite și sunt actualizate cu cele mai noi definiții și semnături ale codurilor malițioase. Iată cele mai bune dintre ele:

  1. Bitdefender Antivirus Free

    Bitdefender Antivirus Free

    Bitdefender Antivirus Free este soluția românească antivirus cea mai bună. Aplicațiile Bitdefender au fost apreciate și premiate în întreaga lume. Protejează-ți telefonul cu Android fără să pierzi viteză sau baterie.

  2. Mobile Security: Antivirus, Wi-Fi VPN & Antifurt

    Mobile Security: Antivirus, Wi-Fi VPN & Antifurt

    Mobile Security: Antivirus, Wi-Fi VPN & Antifurt este aplicația de securitate mobilă oferită de McAffee. Principalele opțiuni oferite, pe lângă cea de antivirus, sunt cele de antifurt, urmărire și găsire telefon cu Android, fotografierea persoanei care a găsit telefonul, ștergerea datelor de la distanță, backup și criptare totală.

  3. Kaspersky Internet Security

    Kaspersky Internet Security

    Kaspersky Internet Security este o aplicație de securitate mobilă. Îți va scana toate aplicațiile și fișierele și va găsi virușii care stau ascunși în telefon. De asemenea, va bloca apelurile nedorite, filtrează site-urile care conțin malware și te ajută să găsești telefonul în cazul în care l-ai pierdut.

  4. Norton Security & Antivirus

    Norton Security & Antivirus

    Norton Security & Antivirus este aplicația care protejează dispozitivele Android de aplicațiile care conțin malware sau spyware. În cazul pierderii sau furtului telefonului, va bloca dispozitivul folosind SMS-uri. De asemenea, îl poți seta să blocheze automat telefonul după 10 încercări nereușite de deblocare.

  5. Avast Antivirus – Mobile Security & Virus Cleaner

    Avast Antivirus – Mobile Security & Virus Cleaner

    Avast Antivirus – Mobile Security & Virus Cleaner îți oferă o suită de servicii excelentă. Pe lângă antivirusul pentru Android te ajută să ascunzi aplicațiile sau fișierele pe care nu vrei să le ții la vedere, curăță fișierele nedorite și poate face și un test de viteză pentru rețeaua Wi-Fi.

Cum să descarci videoclipuri TikTok fără watermark
Cum să descarci videoclipuri TikTok fără watermark

Când vrei să descarci un videoclip de pe TikTok, de obicei acesta vine cu un watermark care indică numele contului celui care l-a încărcat. Dacă dorești să obții versiunea originală a videoclipului fără watermark, va trebui să folosești alte resurse. Este vorba de site-uri sa…

Cum elimini sugestiile de căutare pe Instagram
Cum elimini sugestiile de căutare pe Instagram

Instagram este o platformă populară pentru partajarea fotografiilor, videoclipurilor și pentru conectarea cu prietenii. Pe măsură ce folosești Instagram, aplicația colectează date despre preferințele tale și creează sugestii de căutare bazate pe căutările și interacțiunile ta…

Cum să verifici dacă ai un stalker pe Instagram
Cum să verifici dacă ai un stalker pe Instagram

Instagram este o modalitate excelentă de a te conecta cu alții și de a împărtăși momente importante din viața ta. Nu este tocmai prietenos cu confidențialitatea, dar acesta este un lucru cu care am ajuns să ne împăcăm, pentru bine sau pentru rău. Însă stalkerii sunt o problem…