TOR sau VPN? Ce diferențe sunt și care este mai bun

Rețeaua TOR și VPN au destule caracteristici în comun, însă se folosesc în scopuri diferite. Ambele folosesc proxy-uri pentru a redirecționa conexiunile de internet, ascunzând adresa IP reală, criptează conținutul și anonimizează utilizatorii.

Dacă dorești să îți protejezi identitatea atunci când navighezi, iată diferențele dintre TOR și VPN, precum și avantajele sau dezavantajele folosirii acestora.

Ce este TOR și cum funcționează?

TOR – The Onion Router este un browser care îți protejează identitatea, inclusiv pe telefonul cu Android. Acesta criptează tot traficul de internet și îl rulează prin propriile servere. Securitatea sa este așezată pe niveluri (precum o ceapă, de aici și denumirea). Cu cât navighezi mai mult folosind TOR, cu atât datele tale vor fi mai protejate.

Traficul criptat își schimbă adresa cu fiecare nod de rețea sau server prin care trece. Aceste servere nu cunosc decât adresa precedentă, astfel încât traficul este aproape imposibil de urmărit.

Avantajele folosirii TOR

  • Ușor de folosit.
  • Gratuit.
  • Protejează identitatea și datele personale.

Dezavantajele folosirii TOR

  • Servicii web blocate.
  • Probleme cu autoritățile – dacă apari ca utilizator, vei fi monitorizat.

Ce este VPN și cum se folosește?

VPNVirtual Private Network – este un soft care este capabil să îți schimbe adresa IP și să îți cripteze traficul. Vei fi astfel protejat de hackeri sau de cei care urmăresc să îți fure datele din PC sau telefon.

Un VPN are o rețea de servere localizate pe tot globul. Atunci când accesezi internetul, traficul va merge mai întâi la primul server, unde îi va fi schimbată adresa IP, și va arăta ca provenind din altă parte.

Avantajele folosirii VPN

  • Viteza considerabil mai mare decât în cazul TOR.
  • Acces la conținut de pe internet, inclusiv site-uri blocate în țara ta.
  • Trafic criptat.

Dezavantajele folosirii VPN

  • Poate avea breșe de securitate, dacă nu este instalat și testat corespunzător.
  • Un serviciu bun presupune un abonament lunar.
  • Providerul de VPN îți poate vedea activitatea și poate colecta informații despre tine.

TOR sau VPN: Care serviciu este mai bun?

Ambele metode sunt excelente pentru a-ți proteja anonimitatea atunci când navighezi pe internet. TOR este folosit în special pentru accesarea site-urilor din deep web. Atenție, multe dintre acestea sunt pline de conținut ilegal.

Cu un VPN de calitate îți poți schimba locația, poți ascunde adresa IP, poți accesa content găzduit oriunde și este legal și te poate scăpa de urmărirea telefonului. În schimb, este mai greu de setat, dacă nu s-a instalat corect poate oferi breșe de securitate iar cei care îți oferă serviciul pot vedea datele tale.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să dai un share!

Cum vezi story-urile vechi de pe Instagram
Cum vezi story-urile vechi de pe Instagram

Instagram este o platformă esențială pentru social media marketing cu peste 2 miliarde de utilizatori. Story-urile sunt unele din cele mai bune metode de a angaja urmăritorii și de a afla cine a văzut conținutul tău. Spre deosebire de Postările sau Reel-urile de pe Instagram,…

Cum să descarci videoclipuri TikTok fără watermark
Cum să descarci videoclipuri TikTok fără watermark

Când vrei să descarci un videoclip de pe TikTok, de obicei acesta vine cu un watermark care indică numele contului celui care l-a încărcat. Dacă dorești să obții versiunea originală a videoclipului fără watermark, va trebui să folosești alte resurse. Este vorba de site-uri sa…

Cum elimini sugestiile de căutare pe Instagram
Cum elimini sugestiile de căutare pe Instagram

Instagram este o platformă populară pentru partajarea fotografiilor, videoclipurilor și pentru conectarea cu prietenii. Pe măsură ce folosești Instagram, aplicația colectează date despre preferințele tale și creează sugestii de căutare bazate pe căutările și interacțiunile ta…