Ascunde profilurile social media de agresori folosind telefonul cu Android
Social media este unul dintre avansurile tehnologice ale lumii contemporane, fără doar și poate. Ne putem reconecta cu prieteni vechi sau putem cunoaște oameni noi. Comunicăm fără limite și ne împărtășim unele dintre cele mai ascunse gânduri.
Însă acest nou tip de comunicare a adus cu sine și noi pericole. Unul dintre ele este cyberbullying-ul sau agresiunea pe rețelele de socializare. Există tot felul de indivizi care, simțindu-se protejați de depărtare sau de relativa anonimitate, își permit să hărțuiască fără discriminare utilizatori ai rețelelor de socializare. Iată cum îți ascunzi principalele profiluri social media de aceștia!
Cum transformi contul de Twitter într-unul privat
Contul tău de Twitter este, implicit, unul public. Pentru a-l transforma în cont privat, urmează acești pași:
- Intră în aplicația Twitter pe telefonul cu Android.
- Mergi la Meniu (tap pe poza de profil din stânga sus).
- Mergi la Settings and privacy.
- Mergi la Privacy and safety.
- Apasă Protect your Tweets.
În acest moment, tweet-urile tale vor fi vizibile doar celor ce ți-au dat follow, nu vor mai putea fi adăugate în retweet și nu vor mai fi vizibile motoarelor de căutare, nici măcar în Twitter, dacă cel care caută nu este în lista celor care ți-au dat follow. De aici, îți poți edita lista de prieteni, eliminându-i pe cei nedoriți.
Cum transformi contul de Instagram într-unul privat
Pe Instagram, oricine îți poate vedea imaginile și story-urile postate, până în momentul în care îți transformi contul într-unul cu acces limitat. Iată cum faci asta:
- Intră pe aplicația Instagram.
- Mergi la profil.
- Apasă pe meniu (cele trei linii din dreapta sus).
- Mergi la Settings.
- Mergi la Privacy.
- Mergi la Account Privacy.
- Bifează Private Account.
Acum, doar cei din lista ta de followeri îți pot vedea imaginile și story-urile. Pentru a creea stories pe Instagram pentru un grup apropiat de prieteni, ai opțiunea Close friends.
Cum protejezi contul de Facebook
Contul de Facebook nu are o setare specifică de privacy. În schimb, aceasta este împărțită în mai multe opțiuni. Iată ce trebuie să faci pentru a-ți maximiza anonimitatea pe Facebook:
- Intră în aplicația Facebook pe telefonul cu Android.
- Mergi la meniu.
- Setări și confidențialitate – Setări – Setări de confidențialitate – Administrează-ți profilul.
- De aici trebuie să setezi confidențialitatea fiecărui element în parte. Pot vedea informațiile tale:
- Doar tu (cea mai sigură opțiune).
- Prietenii tăi.
- Prietenii prietenilor tăi.
- Toți utilizatorii (Public).
- Din meniul anterior – Setări de confidențialitate – poți seta categorii generale de privacy, precum cine poate vedea postările tale viitoare, cui să limitezi accesul la postările din trecut, cine îți vede lista de like-uri sau de prieteni sau cine îți poate trimite cereri de prietenie.
Deși este puțin mai complicat, pe Facebook poți seta cât de mult expui din viața personală și față de cine, astfel că poți ține sub control informațiile despre persoana ta.
Blochează agresorii din social media
Odată ce ai identificat un agresor sau un cyberbully în lista ta de prieteni, trebuie să îl blochezi pentru ca acesta să nu îți poată face rău în continuare. Apasă săgeata sau cele trei puncte din dreptul pozei lor de profil și selectează opțiunea Unfollow sau Block și confirmă în caseta de dialog care va apărea.
Totuși, cei care vor să te găsească pe rețelele de socializare au mai multe opțiuni. Iată care sunt acestea și cum le poți contracara:
- Reverse image search. Dacă cineva îți vede poza de profil, o poate încărca în Google, iar acesta o va căuta și va recunoaște imaginea ta de profil. Poți scăpa de acest lucru dacă îți schimbi poza de profil, eventual cu o poză generică (peisaj, pisică etc.).
- Dacă folosești același user pe mai multe rețele de socializare. Schimbă-ți numele astfel încât să fie diferit pe fiecare rețea de socializare în parte.
- Ai legat o adresă de mail sau un număr de telefon de un cont pe Facebook / Instagram / Twitter. Este cazul să le ștergi și să le disociezi.
- Link-uri către alte aplicații. Dacă te loghezi în alte aplicații cu userul și parola de Facebook, poți fi găsit. Poți evita acest lucru mergând la Settings – Apps and websites și debifezi toate serviciile care se leagă de contul tău de Facebook.
Dacă toate acestea nu sunt de ajuns, este cazul să urmezi un social media detox. Această cură fără rețele de socializare implică ștergerea aplicațiilor de social media din telefonul cu Android pentru o perioadă de 1-3 luni. Nu te speria, persoanele importante din viața ta vor putea în continuare să ia legătura cu tine, și pe alte căi.
Tu cum te ferești de agresorii de pe rețelele de socializare? Răspunde-ne mai jos, într-un comentariu!
Facebook
Facebook este cea mai folosită rețea social media din lume, cu aproape 2 miliarde și jumătate de utilizatori. Prin aceasta poți să partajezi imagini, videoclipuri, text sau gif-uri cu prietenii, cunoștințele sau cu toți cei care îți văd profilul. Te poți reconecta cu prieteni vechi sau poți cunoaște oameni noi, poți crea grupuri și poți trimite tot felul de fișiere prin Messenger.