Navigare fără urme: cum să folosești modul incognito pe Android
Navigarea pe internet incognito înseamnă că istoricul, cookie-urile și alte date vor dispărea când închizi browserul.
Beneficiile navigării incognito pe un dispozitiv Android (telefon, tabletă, televizor) se întind dincolo de ascunderea unor cadouri pe care vrei să le cumperi pentru cei dragi. Browserul (Chrome) și site-urile pe care le accesezi strâng informații despre tine prin cookies și alte module care, atunci când nu sunt folosite corespunzător, pot cădea în mâinile hackerilor.
Motive pentru care vrei să navighezi incognito
- Dacă pierzi sau îți este furat telefonul sau tableta, este foarte probabil ca datele tale de navigare să fie accesate de cel care îl găsește. Acestea includ user/parolă de la diferite site-uri, e-mailuri, poze personale și chiar date bancare.
- Datele tale sunt în pericol atunci când folosești o rețea publică WiFi necriptată.
- Reclamele care te urmăresc devin repetitive și agasante.
- Poți folosi mai multe conturi Google în același timp.
- Dacă nu vrei să îți vadă cineva apropiat istoricul navigării.
- Pentru a ocoli diferite limite de accesare ale unor site-uri plătite.
- Pentru a testa un site.
Cum folosești Chrome în modul incognito pe Android
Pentru a deschide o sesiune incognito pe Chrome urmează acești pași:
- Deschide Chrome.
- Accesează meniul (apasă cele trei puncte verticale din dreapta sus).
- Apasă New incognito tab.
Pentru a închide sesiunea de lucru incognito poți apăsa pe pătratul în interiorul căruia ai un număr și să închizi tab-ul dorit sau să tragi în jos bara de notificări și să apeși Close incognito tab.
La închiderea sesiunii incognito, datele tale de navigație vor fi șterse. De asemenea, vei constata că nu poți face screenshot atunci când te afli în modul incognito.
Câteva browsere care folosesc modul incognito
Chrome, Firefox și browserul nativ al Android sunt capabile să funcționeze în mod privat. Însă există și câteva browsere care au setat nativ modul incognito. Iată câteva dintre cele mai bune:
- DuckDuckGo Privacy Browser: aplicație special realizată pentru navigarea în modul incognito de la compania care a creat primul motor de căutare cu setări de privacy.
- InBrowser: pentru cei care știu și vor să folosească rețeaua TOR, aceasta poate fi accesată prin Orbot și oferă posibilitatea de a utiliza servicii VPN.
- Firefox Focus / Firefox Klar: oferă o varietate de opțiuni pentru cei care nu vor să lase urme de navigare pe internet, blochează trackere web și reclame.
Tu ce metodă folosești atunci când vrei să navighezi incognito? Spune-ne într-un comentariu!
Browserul Chrome – Google
Google Chrome Browser este o aplicaţie tip browser care îți permite navigarea pe internet. Aceasta are funcții, cum este cea incognito, care îți îmbunătățește experiența de navigare.