Cum folosești browserul Tor pe telefonul cu Android

Securitatea datelor personale pe internet este o problemă din ce în ce mai presantă. Nerespectarea unor minime cerințe de „igienă” la navigarea pe internet poate aduce de la mici neplăceri – mesaje spam sau reclame sâcâitoare – la situații care te pun în pericol, precum furtul de informații bancare sau chiar furtul de identitate.

Pentru navigarea în condiții de siguranță, din ce în ce mai multă lume folosește Tor – The Onion Router. Apărută inițial ca un proiect militar american, în momentul de față această rețea este întreținută și dezvoltată de către o fundație non profit. De curând, o versiune oficială a Tor Browser a fost dezvoltată și pentru telefoanele cu Android. Funcționează ca o pagină de browser incognito, ajutându-te să navighezi fără urme.

Ce aduce în plus Tor față de un browser obișnuit

Browserul Tor, apărut în versiune alfa pentru Android în 2018, este menit să stopeze tentativele de supraveghere online și cenzură. Iată avantajele folosirii acestuia:

  • Blochează trackerele terților și alte forme de supraveghere.
  • Permite navigarea fără urme digitale.
  • Sursele datelor sunt securizate.
  • Pot fi accesate site-uri web cenzurate de către anumiți provideri de internet.
  • Aplicația primește update-uri de securitate și îmbunătățiri în mod constant.

Cum instalezi Tor pe telefonul cu Android

Urmează pașii aceștia pentru a instala eficient browserul Tor pe telefonul tău cu Android:

  • În Google Play caută official Tor Browser.
  • Alege aplicația cu simbolul mov. Aceasta este versiunea oficială, stabilă.
  • Deschide aplicația și apasă butonul Connect. Procesul de conectare poate lua un minut sau mai mult.
  • După conectare rulează un test: scrie în bara de căutare „What is my IP”. Deasupra rezultatelor ar trebui să apară mesajul Your IP adress is unavailable.
  • În acest caz, știi că nu îți pot fi colectate datele și poți naviga liniștit.

Setări de securitate ale Tor Browser pentru Android

Nu este recomandat să schimbi setările browserului Tor. Orice mișcare greșită îți poate expune datele personale. Însă aplicația îți pune la dispoziție trei niveluri de securitate dintre care să alegi:

  • Standard, cu toate opțiunile site-urilor activate.
  • Safer: Dezactivează setările care sunt de obicei periculoase: Javascript, site-uri cu certificate de securitate expirate sau fără astfel de certificate, anumite fonturi și simboluri. De asemenea, conținutul audio și video nu este redat automat.
  • Safest: Permite doar versiuni statice ale site-urilor și servicii de bază. Vor fi dezactivate Javascript, fonturi, iconițe, simboluri matematice și imagini. Conținutul audio-video nu va fi redat în mod automat.

Pentru utilizarea de zi cu zi, setarea Standard este cea mai recomandată. Însă setările Safer și Safest fac navigarea greoaie, întrucât foarte multe site-uri de bună credință folosesc opțiunile dezactivate pentru a funcționa la parametri normali.

Dacă vrei să adaugi încă un nivel de securitate, poți folosi Tor Browser în combinație cu un VPN.

Ca alternativă, poți opta pentru browserul Orbot. Acesta este o aplicație proxy gratuită, care criptează traficul de internet cu ajutorul rețelei Tor și apoi îl rutează printr-o serie de calculatoare din întreaga lume.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să dai un share. 

  1. Tor Browser

    Tor Browser

    Tor Browser este browserul oficial al Tor Project, rețeaua care îți permite navigarea în siguranță. Acesta blochează trackerele, șterge cookie-urile atunci când termini de navigat și creează o criptare a datelor imposibil de spart.

  2. Orbot: Proxy with Tor

    Orbot: Proxy with Tor

    Orbot: Proxy with Tor este o aplicație care funcționează ca proxy pentru traficul de internet. Aceasta criptează pachetele de date generate de navigarea pe internet și le rutează prin diferite servere și calculatoare, în acest fel făcând utilizarea internetului mai sigură.

Unde găsești fișierele descărcate de pe Telegram
Unde găsești fișierele descărcate de pe Telegram

Telegram este una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din lume, fiind apreciată pentru viteza și funcțiile sale avansate, dar și pentru securitatea comunicării. Indiferent dacă folosești aplicația pentru a partaja imagini haioase cu prietenii, documente importante…

Ce este crossposting-ul pe Instagram și cum îl folosești?
Ce este crossposting-ul pe Instagram și cum îl folosești?

Dacă ești activ pe rețelele sociale, probabil ai auzit de crossposting, un instrument foarte util atunci când vrei să publici același conținut pe mai multe platforme. Crossposting-ul este procesul de a distribui aceeași postare, fotografie, video sau reel atât pe Instagram, c…

Cum folosești filtre și fundaluri la apelurile video pe WhatsApp
Cum folosești filtre și fundaluri la apelurile video pe WhatsApp

WhatsApp continuă să inoveze, iar acum poți adăuga filtre și fundaluri personalizate în timpul apelurilor video, aducând o notă unică fiecărei conversații. Iată cum poți să personalizezi apelurile video pentru a te simți mai confortabil și pentru a te exprima într-un mod crea…

Cum lași comentarii publice la Instagram stories
Cum lași comentarii publice la Instagram stories

Instagram continuă să inoveze și să ofere noi funcții pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor săi. O noutate recentă este opțiunea de a lăsa comentarii publice la poveștile de pe platformă, oferindu-ți o modalitate diferită de a interacționa cu prietenii. Ce sunt coment…

Cum să adaugi muzică profilului de Instagram
Cum să adaugi muzică profilului de Instagram

Instagram a lansat o nouă funcție care îți permite să adaugi o piesă preferată direct în profilul tău! Dacă ți-e dor de zilele MySpace și HI5, în care muzica era o parte integrantă a profilului, acum poți readuce puțin din acel vibe și pe Instagram. Vrei să știi cum să faci a…