Cum verifici puterea semnalului 4G pe telefonul cu Android

Puterea semnalului rețelei de date te poate ajuta să îți dai seama dacă ai probleme de conectivitate, însă sistemul de operare Android nu te ajută foarte mult în această privință.

Din fericire, există aplicații pe care le poți folosi pentru a indica aceste probleme. Sunt simple, gratuite și ușor de interpretat în stabilirea problemelor rețelei de telefonie.

Ce aplicații se folosesc pentru a identifica problemele de rețea

Aplicațiile testate de noi sunt Signal Spy, Network Cell Info Lite și LTE Discovery. Ele îndeplinesc, în principiu, aceeași sarcină: măsurarea puterii semnalului de date primit de telefonul mobil. Fiecare dintre ele îți va cere acces la telefon și la locație. Este necesar să le garantăm accesul, altfel datele pe care le primim vor fi generice, neavând cum să colectăm astfel cifrele specifice locului în care ne aflăm.

Aceste aplicații sunt sigure, folosesc anonimizarea datelor și nu accesează telefonul pentru alte informații decât cele prezentate. Dacă ai nevoie și de alte aplicații utilitare, iată aici o listă cu instrumente pentru Android.

Cum interpretăm datele legate de rețeaua 4g, frecvență și puterea semnalului

Puterea unei rețele de telefonie mobilă se măsoară în dBm (decibel-miliwatt). Cu ajutorul acestei măsurători, putem afla dacă în zona în care ne aflăm avem un semnal bun sau nu. Chiar dacă telefonul arată semnal maxim, e posibil ca puterea semnalului să nu fie atât de bună.

Un semnal bun are în jur de – 90 dBm, însă oferă rezultate acceptabile până la – 110 dBm. Orice depășește această valoare va fi considerat  prea slab pentru a fi utilizabil. Aceasta se traduce în întreruperi ale apelurilor telefonice și pagini de internet care se încarcă foarte greu sau chiar deloc.

Așadar, aceste aplicații îți vor da informații, spre exemplu, despre zonele dintr-o casă în care semnalul de telefon nu pătrunde foarte bine, iar tu vei ști să le eviți. De asemenea, îți poate spune și dacă într-o anumită zonă ai acces la serviciile de telefonie mobilă din abonament sau ai nevoie de un număr de telefon temporar de la un alt operator.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să dai un share. 

 1. Signal Spy (formerly Fi Spy)

  Signal Spy (formerly Fi Spy)

  Signal Spy este o aplicație utilitară care îți permite scanarea și citirea parametrilor rețelei 4G. De asemenea, aplicația ține o evidență a tuturor conexiunilor, te ajută să limitezi consumul de date mobile și să cartezi zonele în care semnalul este slab.

 2. Network Cell Info Lite

  Network Cell Info Lite

  Network Cell Info Lite te ajută să măsuri puterea semnalului în cazul rețelelor 4G+, LTE, CDMA, WCDMA, GSM, dar și semnalul rețelei WiFi. În plus, are și o opțiune de măsurare a vitezelor de upload și download, ping și jitter.

 3. LTE Discovery

  LTE Discovery

  LTE Discovery este o aplicație utilitară pentru identificarea benzii de rețea 4G. Te va informa ce rețea are cea mai bună acoperire în zonă și testează viteze de upload și download. Aceste date sunt actualizate în timp real.

Cele mai bune aplicații reminder pentru Android
Cele mai bune aplicații reminder pentru Android

Dacă ai un stil de viață mai dezordonat, e foarte probabil să ai nevoie de o agendă în care să îți planifici lucrurile. Astfel, nu vei încurca datele și vei ști întotdeauna ce ai de făcut. Din fericire, agenda de lucru este încă un aspect al vieții care s-a mutat pe telefonul…

WhatsApp Plus: Ce este și cum diferă de WhatsApp
WhatsApp Plus: Ce este și cum diferă de WhatsApp

WhatsApp nu are foarte multe elemente pe care le poți customiza. Deși dezvoltatorii depun eforturi pentru a include opțiuni noi în aplicație, aceasta nu este nici pe departe una flexibilă. WhatsApp Plus a venit să schimbe aceste lucruri. Este un mod, o versiune neoficială și …

Cum poți afla cine ți-a vizitat profilul de Instagram
Cum poți afla cine ți-a vizitat profilul de Instagram

Fie că folosești Instagram în scop personal, ca să postezi poze pentru prieteni și familie, fie că îl folosești ca unealtă de business, Instagram este o rețea care nu trebuie ignorată. Una dintre marile întrebări ale tuturor utilizatorilor se referă la vizitatorii profilului.…

Cum dezactivezi opțiunea SMS în Facebook Messenger
Cum dezactivezi opțiunea SMS în Facebook Messenger

Facebook Messenger a evoluat de la un serviciu de mesagerie simplu la unul plin de opțiuni. Pe lângă clasicele apeluri video sau audio, precum și transferul de fișiere, Messenger se oferă să înglobeze și SMS-urile. Deși pare tentantă, opțiunea va fi o bătaie de cap atunci cân…