Tot ceea ce trebuie să știi despre înșelăciuni și viruși pe WhatsApp
WhatsApp este una dintre cele mai populare aplicații pentru Android. Cu ea poți comunica gratis cu cei din agenda ta telefonică, dar și cu străini. De asemenea, poți crea sau intra în grupuri de comunicare sau poți transmite (aproape) orice fel de fișier.
Imensa popularitate a WhatsApp l-a transformat și în „teren de vânătoare” pentru tot felul de escroci, hackeri sau phisheri. Deși aplicația în sine este una extrem de securizată, totuși foarte mulți cad victime atacurilor informatice sau escrocheriilor pe internet. Iar motivele sunt banale: buna-credință sau naivitatea utilizatorilor, lipsa unei culturi solide privind securitatea cibernetică și întârzierea instalării update-urilor de securitate.
Iată așadar cele mai comune pericole care te pândesc pe WhatsApp.
1. Schimbarea de SIM
Frauda cu schimbarea de SIM-uri este în creștere, făcând din ce în ce mai multe victime. Practic, răufăcătorul trimite o cerere de schimbare a numărului de telefon asociat cu contul victimei, iar autentificarea în doi factori va trimite SMS cu noul cod către numărul nou de telefon.
În acest fel, hackerul va descărca în propriul telefon toate datele vechiului utilizator, incluzând contacte, fotografii, date bancare transmise și așa mai departe.
De aici, înșelăciunea se multiplică, acesta începând să fure datele contactelor din lista ta de WhatsApp. Singura formă prin care poți schimba numărul de telefon pe WhatsApp în siguranță se regăsește în imaginea de mai sus.
2. Cererea de verificare
Verificarea identității (verification request) este legată de înșelătoria de la punctul 1. Un contact compromis din lista ta îți va trimite mesaj în care cere codul de verificare WhatsApp.
Dacă pici în plasa acestuia, va avea la îndemână tot ceea ce îi trebuie pentru a dubla contul tău de WhatsApp. De aici, de obicei vor cere plăți în sistem mobil, însă victimelor le vor apărea ca mesaje trimise de tine. NU trimite nimănui codul tău de verificare și anunță-i telefonic pe cei cu comportament ciudat.
3. WhatsApp Gold
Această înșelătorie, deși veche de câțiva ani, încă face multe victime. Atacul este de tip phishing, profitând de naivitatea victimelor.
Ți se va oferi o versiune nouă, upgradată sau „premium” a WhatsApp denumită WhatsApp Gold (sau ceva asemănător) ori la un preț imbatabil, ori invitându-te să fii parte a unui update secret. În momentul în care apeși pe link-ul de descărcare, vei instala un virus pe telefon care îți va urmări toate mișcările și le va transmite hacker-ului.
4. WhatsApp se închide / Trebuie să plătești pentru WhatsApp / User inactiv
Aceste trei fake news sunt benigne, însă de obicei creează panică printre utilizatorii mai puțin experimentați. Aceștia au primit un mesaj, de obicei de la cineva cunoscut, în care li se spune că WhatsApp se va închide, că dacă nu ai activitate va trebui să plătești o taxă către WhatsApp sau că numărul de utilizatori va fi limitat.
În general, nu ți se vor cere bani, nu ți se va trimite un link, ci vei fi pus să copiezi același mesaj și să îl trimiți către zece contacte din telefonul tău, pe WhatsApp.
Din fericire, WhatsApp nu a limitat numărul de utilizatori, nu cere bani pentru serviciile oferite (încă!) și nu șterge utilizatorii care nu au activitate.
5. Transferuri de fișiere sau link-uri către reduceri
Dacă primești un atașament ciudat sau nesolicitat de la un contact sau un link de reducere către un magazin online pe care nu îl recunoști, este mai bine să nu accesezi acel link sau atașament. De obicei te vor trimite către site-uri de phishing sau îți vor instala viruși / spyware pe telefonul cu Android.
Dacă totuși nu ești convins, întreabă-l pe cel ce ți-a trimis atașamentul despre ce este vorba. Dacă îți spune că e ok și că l-a trimis el, atunci e safe să îl deschizi. În cazul link-urilor, semnalează-le și întreabă-i dacă au cumpărat de acolo.
Tu cum te aperi de atacurile informatice pe telefonul cu Android? Scrie-ne mai jos, într-un comentariu!
WhatsApp Messenger
WhatsApp este una dintre cele mai folosite platforme de instant messaging pentru Android. Te poți conecta cu prietenii, poți crea, administra sau te poți alătura grupurilor de chat pentru muncă, familie sau diverse activități. Poți trimite aproape orice fel de fișier. Are și o versiune pentru PC.