Protejează-te atunci când îți conectezi telefonul cu Android la rețele Wi-Fi publice

Securitatea online nu este o glumă! Trebuie să îți protejezi datele personale atunci când folosești internetul din rețele Wi-Fi deschise!

Igiena online! Da, nu este o chestie pe care o auzi frecvent, dar trebuie să te obișnuiești cu ea, mai ales când accesezi internetul de pe telefonul cu Android prin rețele Wi-Fi publice. Este ca și igiena propriului corp. Te speli și îndepărtezi ceea ce este dăunător. La fel și în cazul internetului, ștergi din telefon ceea ce ți-ar putea dăuna.

Datele mobile pot fi costisitoare atunci când le folosești în exces. O rețea Wi-Fi publică din cafenea sau din aeroport te poate scuti de câțiva euro buni din costul facturii. Sau te poate scuti de banii din contul de salariu, în cazul în care la acea rețea este legat și un hacker sau un phisher. De aceea, este bine să urmezi câteva sfaturi legate de securitate online atunci când te conectezi la internet în locuri publice.

Fă-ți toate update-urile la telefonul cu Android

De cele mai multe ori, când primești update pe telefonul cu Android, acesta nu schimbă ceva în felul în care arată interfața acestuia, ci rezolvă probleme sau vulnerabilități prin care telefonul tău poate fi atacat iar datele personale îți pot fi furate. La fel și în cazul aplicațiilor Android.

Instalează un antivirus

Instalează pe telefon un program de securitate. Acesta ar trebui să aibă inclus un antivirus, un antimalware și un firewall. Acestea sunt programe care se autocopiază, iar tu riști să te infectezi nu direct de la un hacker, ci chiar de la cineva care este legat la aceeași rețea Wi-Fi cu tine și are deja codul malițios în telefon.

Nu folosi rețelele foarte lente

O rețea Wi-Fi care merge foarte lent este posibil să aibă routerul compromis sau chiar să te legi la o altă rețea care copiază numele rețelei oficiale. În acest fel, pot fi colectate orice date de logare introduse în timp ce ești conectat, chiar datele propriului tău card bancar.

Nu face tranzacții bancare cât ești conectat la o rețea Wi-Fi publică

Online banking se face doar în condiții de siguranță. Asta înseamnă pe datele mobile sau de acasă, unde îți poți configura rețeaua cu o parolă puternică și cu un firewall pe măsură. Datele tale personale trebuie să fie criptate pentru a nu fi interceptate.

Folosește autentificarea în doi factori oricând este posibil

Deși poate părea enervantă, autentificarea în doi factori te poate scuti de experiențe neplăcute. O parolă poate fi spartă, pentru că este prezentă doar în telefonul tău. O parolă combinată cu un cod de confirmare venit de la un server oficial este aproape imposibil de spart, procedeul costă foarte mult și nu este la îndemâna oricui.

Dacă poți, folosește un VPN

Riscurile conectării la o rețea Wi-Fi publică pot fi minimizate dacă folosești un VPN. Semnalul de internet este criptat și trecut prin multiple firewall-uri, așa că datele tale vor fi în siguranță.

Tu ce metode de securitate online folosești? Scrie-ne într-un comentariu!

  1. Malwarebytes Anti-Malware

    Malwarebytes Anti-Malware

    Malwarebytes Anti-Malware este o aplicație destinată a proteja telefonul cu Android de aplicații infectate și de spyware, ransomware și de supraveghere neautorizată. Scanează aplicațiile căutând cod rău intenționat, programe nedorite, testează link-urile pe care le primești și identifică aplicațiile care îți citesc locația, apelurile ori au costuri ascunse.

Unde găsești fișierele descărcate de pe Telegram
Unde găsești fișierele descărcate de pe Telegram

Telegram este una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din lume, fiind apreciată pentru viteza și funcțiile sale avansate, dar și pentru securitatea comunicării. Indiferent dacă folosești aplicația pentru a partaja imagini haioase cu prietenii, documente importante…

Ce este crossposting-ul pe Instagram și cum îl folosești?
Ce este crossposting-ul pe Instagram și cum îl folosești?

Dacă ești activ pe rețelele sociale, probabil ai auzit de crossposting, un instrument foarte util atunci când vrei să publici același conținut pe mai multe platforme. Crossposting-ul este procesul de a distribui aceeași postare, fotografie, video sau reel atât pe Instagram, c…

Cum folosești filtre și fundaluri la apelurile video pe WhatsApp
Cum folosești filtre și fundaluri la apelurile video pe WhatsApp

WhatsApp continuă să inoveze, iar acum poți adăuga filtre și fundaluri personalizate în timpul apelurilor video, aducând o notă unică fiecărei conversații. Iată cum poți să personalizezi apelurile video pentru a te simți mai confortabil și pentru a te exprima într-un mod crea…

Cum lași comentarii publice la Instagram stories
Cum lași comentarii publice la Instagram stories

Instagram continuă să inoveze și să ofere noi funcții pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor săi. O noutate recentă este opțiunea de a lăsa comentarii publice la poveștile de pe platformă, oferindu-ți o modalitate diferită de a interacționa cu prietenii. Ce sunt coment…

Cum să adaugi muzică profilului de Instagram
Cum să adaugi muzică profilului de Instagram

Instagram a lansat o nouă funcție care îți permite să adaugi o piesă preferată direct în profilul tău! Dacă ți-e dor de zilele MySpace și HI5, în care muzica era o parte integrantă a profilului, acum poți readuce puțin din acel vibe și pe Instagram. Vrei să știi cum să faci a…