Cum verifici dacă ai viruși pe telefonul cu Android

Telefoanele cu Android sunt predispuse virusării cu spyware, programe care îți pot fura datele personale.

Orice dispozitiv pe care este instalat sistemul de operare Android este predispus la infectarea cu viruși de tip spyware, adică programe care îți colectează datele personale pentru a le vinde mai departe.

Consecințele pot varia de la cele minore, precum reclamele care se țin scai de tine, până la unele devastatoare, precum furtul de date bancare sau furtul de identitate. Și nu este vorba numai de datele tale, ci și de cele ale celor din jurul tău.

Aplicațiile de tip spyware își fac loc ușor în telefonul tău. Iată câteva metode prin care le poți depista.

Comportament ciudat al telefonului

Printre cele mai frecvente metode prin care îți dai seama că telefonul tău are o problemă este comportamentul anormal al sistemului Android. Iată câteva simptome.

  • Ledul telefonului se aprinde ca și cum ai avea o notificare, ecranul pornește de unul singur sau se închide.
  • Ai aplicații pe care nu-ți amintești să le fi instalat.
  • Telefonul este rootat.
  • Aplicații pe care îți amintești să le fi instalat se comportă anormal, pornesc singure și au un consum de date ridicat.

Bateria telefonului se descarcă mult mai repede

După ce ai folosit în mod normal telefonul timp de câteva săptămâni, îți dai seama de ce poate acesta și cam cât îl ține bateria. Dacă telefonul consumă bateria mult mai repede decât în mod obișnuit, e posibil să ai un spyware care ține o aplicație pornită și transmite date în background.

De asemenea, în astfel de cazuri telefonul se încălzește atunci când nu îl folosești. Chiar dacă acestea pot fi și semnele unei baterii defecte, nu strică să testezi ce anume consumă atât de mult curent.

Telefonul se închide greu

Dacă atunci când dai comanda de oprire a telefonului, acestuia îi ia mai mult de un minut pentru a se închide, înseamnă că ai o aplicație în background care vrea să oprească procesul de shut down. Alternativ, este posibil să fie o aplicație care consumă resurse sau chiar Androidul să fie instalat greșit.

Aplicații dubioase descărcate din locuri dubioase

Majoritatea aplicațiilor descărcate din Google Play sunt verificate prin serviciul Play Protect al Google. De asemenea, aplicațiile de pe site-ul Android Liste sunt verificate, la rândul lor, de cei care le propun. Totuși, ar trebuie să ai grijă de unde downloadezi aplicațiile. Deoarece există site-uri obscure, în special cele care oferă crack-uri pentru aplicațiile cu plată, care de cele mai multe ori promovează aplicații infectate cu spyware.

În cazul în care ai downloadat o astfel de aplicație sau suspectezi că una din aplicațiile instalate din surse neverificate este infectată cu spyware trebuie să resetezi telefonul.  Dacă nu a funcționat, este cazul să te orientezi spre Factory Reset.

Consum foarte ridicat de date mobile

În cazul în care ai suspiciuni că telefonul tău este infectat, aruncă un ochi la consumul de date mobile. Dacă este foarte ridicat, deși tu nu îți amintești să fi consumat foarte mult net mobil, înseamnă că o aplicație transmite date și primește informație în background. Poți afla care este din meniul Data Usage (îl găsești în setări). Acolo ai consumul de date al fiecărei aplicații, inclusiv datele consumate în background.

Folosește o aplicație de verificare a vulnerabilităților

O modalitate mai simplă de detectare și ștergere a aplicațiilor infectate cu spyware este să instalezi o aplicație de profil. Stagefright Detector detectează vulnerabilitățile de tip stagefright, care le permit hackerilor să primească privilegii de administrator pe telefonul tău atunci când acesta procesează un mesaj de tip MMS. Aplicația îți va spune dacă telefonul este vulnerabil, care sunt breșele de securitate și dacă trebuie să faci un update la Android.

Tu ai avut vreodată telefonul virusat? Povestește-ne cum ai reușit să îl cureți într-un comentariu!

  1. Stagefright Detector App

    Stagefright Detector App

    Stagefright Detector este o aplicație care te ajută să detectezi și să rezolvi vulnerabilitățile de tip stagefright ale sistemului Android. Aceste vulnerabilități permit aplicațiilor spyware să pătrundă în telefon.

Unde găsești fișierele descărcate de pe Telegram
Unde găsești fișierele descărcate de pe Telegram

Telegram este una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din lume, fiind apreciată pentru viteza și funcțiile sale avansate, dar și pentru securitatea comunicării. Indiferent dacă folosești aplicația pentru a partaja imagini haioase cu prietenii, documente importante…

Ce este crossposting-ul pe Instagram și cum îl folosești?
Ce este crossposting-ul pe Instagram și cum îl folosești?

Dacă ești activ pe rețelele sociale, probabil ai auzit de crossposting, un instrument foarte util atunci când vrei să publici același conținut pe mai multe platforme. Crossposting-ul este procesul de a distribui aceeași postare, fotografie, video sau reel atât pe Instagram, c…

Cum folosești filtre și fundaluri la apelurile video pe WhatsApp
Cum folosești filtre și fundaluri la apelurile video pe WhatsApp

WhatsApp continuă să inoveze, iar acum poți adăuga filtre și fundaluri personalizate în timpul apelurilor video, aducând o notă unică fiecărei conversații. Iată cum poți să personalizezi apelurile video pentru a te simți mai confortabil și pentru a te exprima într-un mod crea…

Cum lași comentarii publice la Instagram stories
Cum lași comentarii publice la Instagram stories

Instagram continuă să inoveze și să ofere noi funcții pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor săi. O noutate recentă este opțiunea de a lăsa comentarii publice la poveștile de pe platformă, oferindu-ți o modalitate diferită de a interacționa cu prietenii. Ce sunt coment…

Cum să adaugi muzică profilului de Instagram
Cum să adaugi muzică profilului de Instagram

Instagram a lansat o nouă funcție care îți permite să adaugi o piesă preferată direct în profilul tău! Dacă ți-e dor de zilele MySpace și HI5, în care muzica era o parte integrantă a profilului, acum poți readuce puțin din acel vibe și pe Instagram. Vrei să știi cum să faci a…