Cum deschizi diferite tipuri de fișiere pe Android

Image 1 of Cum deschizi diferite tipuri de fișiere pe Android

Ca să deschizi un fișier pe telefonul Android ai nevoie de aplicația necesară rulării acestuia, precum în cazul unui PC.

Deși Android este un sistem de operare cu o deschidere largă, nu întotdeauna poți deschide un fișier pe el. Acest lucru se datorează faptului că unele fișiere au nevoie de o aplicație specifică lor, care nu este inclusă în Android.

Motivele pentru care Android nu oferă suport fiecărui tip de fişier sunt multiple. Fie autorul aplicaţiei acelui tip de fişier nu a oferit Google dreptul de folosire a formatului, fie este un format de fişier mai neobişnuit, fie, pur şi simplu, sistemul de operare nu putea fi încărcat cu aplicaţii de suport pentru orice fişier, acest lucru încărcând memoria foarte tare şi cerând spaţiu de stocare imens.

Cum identific aplicaţia necesară pentru tipul de fişier

Identitatea aplicaţiei necesare pentru deschiderea unui fişier o aflăm din extensia acestuia. Aproape fiecare fişier are o extensie care urmează după ultimul punct din titlul acestuia. Spre exemplu, dacă avem un fișier cu titlul „preturi.2019.doc”, extensia acestui fișier este .doc. Identificarea extensiei înseamnă identificarea aplicației necesare pentru rularea fișierului.

Zip, rar și alte fișiere de tip arhivă

Pentru dezarhivarea fișierelor, ai la dispoziție aplicația gratuită ZArchiver. Aceasta nu are reclame, o interfață simplă și suport pentru foarte multe formate, cu ea poți cripta și pune parolă arhivelor pe care le creezi.

ZArchiver oferă suport pentru extensiile 7z, apk, a, ar, arj, bz2, bzip2, cab, deb, gz, gzip, jar, iso, lha, lzh, lzma, mtz, rpm, tar, tar.bz2, tbz, tbz2, tar.gz, tgz, tpz, taz, tar.lzma, tar.xz, tar.Z, xap, xar, xz, Z, zipx.

Mai poți încerca aplicațiile WinZip și RAR pentru Android, însă acestea au reclame.

image 2 of Cum deschizi diferite tipuri de fișiere pe Android

Cu ce editezi fișierele text, tabel sau prezentare

Deși Google Drive oferă suport pentru vizualizarea fișierelor Office (.doc, .xls, .ppt, etc), dacă vrei să le editezi pe telefon ai nevoie de aplicațiile specializate pentru acestea:

  • Google: Docs, Sheets, Slides.
  • Microsoft: Word, Excel, PowerPoint.
  • WPS Office: aplicație all in one pentru fișierele office (are suport limitat în versiunea free).
  • SmartOffice: aplicație all in one gratuită, deși are câteva probleme.

Cu ce deschizi fișiere eBook

Pentru a deschide fișierele de tip ePub, PDF, MOBI, CHM, CBR, CBZ, UMD, FB2, TXT, formatele cele mai comune de eBook (carte electronică), ai câteva alternative la dispoziție:

  • Moon+ Reader.
  • FB Reader
  • iReader
  • Aldiko Book Reader Premium

Cu ce deschizi imaginile pe telefon

Deși telefoanele vin cu aplicația Google Photos preinstalată, aceasta nu poate face față unor sarcini mai complicate. Ai la dispoziție următoarele aplicații:

  • RawDroid Pro: Costă 5 $ și suportă formate specifice ale camerelor foto sau altor device-uri care generează imagini: Sony, Hasselblad, Canon, Epson, Imacon, Mamiya, Leaf, Nikon, Olympus, Pentax, Panasonic, Fuji, Leica, Samsung, Sigma.
  • Adobe Photoshop Expres: Editare foto (crop, rotate, flip, filtre, watermark, colaj).
  • Adobe Lightroom – Photo Editor: Editarea fotografiilor la nivel profesional.

image 3 of Cum deschizi diferite tipuri de fișiere pe Android

Cu ce deschizi fișierele video pe Android

Aplicația de referință în redarea fișierelor video este VLC, atât pe Android, cât și pe PC. Aceasta suportă aproape orice tip de fișier sau stream video și audio, poate reda subtitrări și poate corecta aspect ratio.

Alternativ, poți folosi MX Player și MoboPlayer. Ambele suportă subtitrările, dublajele, streamingul și o mulțime de formate video care nu sunt compatibile cu playerul video preinstalat al Android.

Aplicații pentru muzică

Aplicația preinstalată a Androidului nu are problemele cu formatele obișnuite de muzică: .mp3, .waw sau altele asemenea. Însă dacă vrei ca experiența ta să fie desăvârșită, caută muzica în format .flac, format în care compresia este minimă pentru un sunet excelent.

  • Poweramp Music Player: suportă fișiere .flac, .ogg, .mp4 sau .ape. Versiunea gratis este trial, valabilă 15 zile, cea cu plată costă 17 lei.
  • MortPlayer Music: aplicație gratuită, suportă formate neobișnuite însă redarea .flac și .wma depinde de capacitatea telefonului pe care este instalată.

Tu ce aplicații folosești cel mai adesea? Lasă un comentariu și spune-ne de ce îți plac acele aplicații!

  1. Adobe Lightroom

    Adobe Lightroom

    Adobe Lightroom este una dintre cele mai populare aplicații de editare a fotografiilor. Funcțiile multiple, versatilitatea și setările care îți sunt puse la dispoziție sunt aceleași ca a unui program profesional de editare foto.

Cum elimini sugestiile de căutare pe Instagram
Cum elimini sugestiile de căutare pe Instagram

Instagram este o platformă populară pentru partajarea fotografiilor, videoclipurilor și pentru conectarea cu prietenii. Pe măsură ce folosești Instagram, aplicația colectează date despre preferințele tale și creează sugestii de căutare bazate pe căutările și interacțiunile ta…

Cum să verifici dacă ai un stalker pe Instagram
Cum să verifici dacă ai un stalker pe Instagram

Instagram este o modalitate excelentă de a te conecta cu alții și de a împărtăși momente importante din viața ta. Nu este tocmai prietenos cu confidențialitatea, dar acesta este un lucru cu care am ajuns să ne împăcăm, pentru bine sau pentru rău. Însă stalkerii sunt o problem…

Cum să descarci mesajele vocale de pe Telegram
Cum să descarci mesajele vocale de pe Telegram

Dacă te afli în situația de a dori să descarci mesajele vocale trimise sau primite în Telegram și să le salvezi în altă parte pentru a le asculta ulterior, ești în locul potrivit. Există opțiuni în Telegram Android, dar și în Telegram pentru PC, pentru descărcarea mesajelor v…

Cum adaugi un buton de contact pe Instagram
Cum adaugi un buton de contact pe Instagram

Instagram îți oferă o nouă funcție prin care simplifici modul în care urmăritorii și potențialii clienți iau legătura cu tine prin social media. Aceasta este butonul dedicat pentru contact. Se prezintă sub formă de call to action, precum „call”, „email”…

Cum să trimiți un mesaj către mai multe contacte pe WhatsApp
Cum să trimiți un mesaj către mai multe contacte pe WhatsApp

WhatsApp este, fără îndoială, cea mai populară aplicație de mesagerie instant din lume. Utilizatorii se bazează pe ea pentru a rămâne în legătură cu prietenii și familia. Cu creșterea continuă a popularității WhatsApp, platforma deținută de Facebook este folosită pe scară lar…