Cum să limitezi numărul de aplicații care rulează în fundal pe Android
În timp, smartphone-urile noastre noi și strălucitoare pot să nu mai funcționeze la fel de rapid ca odinioară. Resfoitul printre aplicații devine frustrant și bateria nu te ține mai mult de o zi. Dacă toate acestea sună familiar, există căteva lucruri care te pot ajuta să recapeți controlul asupra telefonului tău. Pentru a îmbunătăți acestă situație trebuie să gestionezi aplicațiile care rulează în fundal.
Controlează procesele din fundal
Cea mai bună modalitate de a prelua controlul proceselor este să dai o privire peste instrumentele de monitorizare incorporate în Android. În unele cazuri, va trebui să dai anumite permisiuni la opțiuni.
În versiune anterioare Marshmallow, trebuie să intri la Settings > About și apoi să apeși pe Build number de șapte ori sau mai multe, până când vei primi o notificare. Pentru majoritate telefoanele, următorul lucru de făcut să cauți setarea Processes sau Process Stats. De aici vei vedea o listă cu aplicațiile în rulare și cât de mulți RAMi folosesc.
Dacă folosești un telefon mai nou precum Samsung S7 Edge poți intra direct la Settings > Developer options > Running services și vei găsi lista respectivă, iar dacă folosești o versiune Andriod Marshmallow sau mai nouă poți intra la Settings > Memory > Memory used by apps.
Fi atent ce aplicații alegi să oprești, deoarece unele aplicații șterse din listă ar putea opri de tot telefonul. Spre exemplu, orice aplicație care conține cuvântul „google” nu ar trebui oprită. Aplicațiile cu adevărat importante nu te vor lăsa să le ștergi.
Pentru a opri o aplicație manual, intră la Settings > Developer Options > Processes și apasă Stop. Pentru a opri forțat sau dezinstala aplicațiile intră la Settings > Applications > Application manager.
Află ce anume îți consumă cu adevărat bateria
Dacă ai fost atent la pasul anterior, probabil ai văzut informațiile detaliate listate pentru fiecare aplicație. Dacă intri la Settings > Battery vei vedea o listă cu aplicațiile care au folosit cel mai mare procentaj din baterie. De aici poți decide ce aplicații vrei să oprești manual.
În teorie, cu fiecare versiune nouă Android, ar trebui să avem și opțiuni pentru baterie mai inteligentă. În Android Marshmallow, s-a adăugat Doze, care punea telefonul în hibernare atunci când nu este în mișcare. Pentru Android Nougat, Doze 2.0 funcționează chiar șă atunci când telefonul este în mișcare, atât timp cât nu este folosit.